Over ons
De Collaboration for Medical Supplementation of Micronutrients (CMSM) is een samenwerking tussen internationale experts, patiëntenverenigingen, en citizen science organisaties.
Deze groep wil zich hard maken voor het suppleren en/of therapeutisch toedienen van micronutriënten in medische instellingen. Ons doel is om zowel onderzoek naar- als toediening van micronutriënten te stimuleren.
Leden
Idelette Nutma is een patiëntvertegenwoordiger bij de Europese Sepsis Alliantie, en oprichter van Sepsis en Daarna. Haar doel is om het bewustzijn van sepsis te vergroten, op het gebied van preventie en lange termijn gevolgen, om zo de kwaliteit van leven te verbeteren voor patiënten in de nasleep van (kritieke) infectieziekte.
Dr. Manfred Eggersdorfer is Professor voor Healthy Ageing bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zijn wetenschappelijke werk richt zich op het effect van essentiële nutriënten op gezondheid, vitaliteit en welzijn. Hierbij ligt de focus op de impact van micronutriënten tekorten in de levenscyclus, en de gezondheid op de lange termijn.
Roland de Wolf is eigenaar van DeWolfPact, waarmee hij als doel heeft om innovatie in de gezondheidszorg te stimuleren, door ondersteuning te bieden op het kruisvlak tussen kwaliteit, huisvesting, gezondheidszorg, en welzijn. De focus ligt hierin op het betaalbaar maken van kwaliteitszorg en door nieuwe types zorg en huisvesting te realiseren.
Dr. Ir. Reindert Graaff (gepensioneerd) Was universitair docent bij het Universitair Medisch Centrum Groningen op het gebied van biomedische techniek. Daarnaast is hij medeoprichter van DiagnOptics, dat de AGE Reader produceert; een niet-invasief instrument dat het cardiovasculaire risico inschat. Sinds 2012 richt hij zich voornamelijk op de rol van vitamine D op de gezondheid.
Jaap Toet (gepensioneerd) was epidemioloog bij het departement Public Health in Rotterdam en Utrecht, en het Trimbos-instituut.
Hij werkt nu aan een onderzoeksvoorstel voor een Citizen Science project over gepersonaliseerde gezondheidspaspoorten voor healthy ageing.
Marjo Kommeren is interim-manager & adviseur bij DeWolfPact. Ze heeft veel ervaring in de gezondheidszorg, in eerste instantie als verpleegkundige, gevolgd door uiteenlopende ervaring in management, kwaliteit-, en veiligheidssystemen, onderwijs en als projectleider en projectadviseur.
Ze ondersteunt CMSM door middel van projectbegeleiding en projectadvisering.
Chaja Hudepol heeft een achtergrond in biomedisch onderzoek, op het gebied van het zelf-herstellende vermogen van het menselijk lichaam. Ze wekt op dit moment bij een bedrijf dat nieuwe medicijnen ontwikkelt voor nierziekten.
Gaston Remmers is de directeur van de vereniging Mijn Data Onze Gezondheid, een citizen science platform. Op dit vakgebied is hij een expert, en is hij betrokken bij vele innovaties en onderzoeken die gezondheid, gepersonaliseerde voeding, gebruikersdata, en duurzame agricultuur combineren.
Gaston heeft binnen de CMSM een adviseursrol.
Doel en filosofie
Het nut van de suppletie van micronutriënten in de acute fase en tijdens ziekteherstel daarna, is in vele studies onderkent. Deze groep wetenschappers, artsen, en patiënten, geloven dat klinische toepassing van deze kennis tot verbetering kan leiden in klinische resultaten. Daarnaast kan het leiden tot verminderde restschade op de lange termijn, veroorzaakt tijdens en na de acute fase.
Hierdoor geïnspireerd, wil deze groep zich hard maken voor het suppleren en/of therapeutisch toedienen van micronutriënten in medische instellingen. Ons doel is om zowel onderzoek naar- als toediening van micronutriënten te stimuleren. Om deze doelen te bereiken, zijn verschillende aanpakken mogelijk.
De Collaboration is internationaal georiënteerd met Ronde Tafel leden uit meerdere landen verspreid over de wereld. Voor wetenschappelijke recensies worden internationale bronnen benut. Verder ondersteunt de Collaboration vergelijkbare initiatieven in andere landen.
Methodes om onze doelen te bereiken
Informatie verzamelen
Contact & advies
Samenwerking stimuleren
Onderzoek stimuleren
Informatie verzamelen
Wij benaderen regelmatig experts op het gebied van micronutriënten, om deel te nemen aan onze Ronde Tafel bijeenkomsten. Tijdens deze discussies kunnen bevindingen worden uitgewisseld en kunnen de leden van de kerngroep op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en patiëntenervaringen. Daarnaast vergroten deze experts de impact van de groep, door te adviseren op werk dat publiek wordt gemaakt, door brieven aan de overheid en organisaties te ondertekenen, en door onze boodschap te verspreiden in hun netwerk.
Contact & advies
Dit tweede thema draait om de advies- en educatieve rol.
- Adviesrol: De groep heeft zich als doel gesteld om relevante organisaties (incl. de overheid) gevraagd en ongevraagd advies te geven op het gebied van toediening van micronutriënten in de accute fase, en tijdens ziekteherstel. In het verleden is dit gedaan door middel van brieven en literatuurstudies, die zijn gestuurd naar o.a. het Ministerie van VWS, de FMS, en de SWAB. Wij hopen in de toekomst, als deze collaboratie uitgroeit tot een instituut, de focus zal verschuiven van breder, ongevraagd advies naar onderwerp-specifiek gevraagd advies.
- Educatieve rol: Een belangrijk aspect van het werk van de CMSM is het inlichten van de samenleving over de wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen op het gebied van patiënten vertegenwoordiging. Ons doel is om de ervaringen van de patiënten gehoord te laten worden, en om samenwerking tussen patiënten, onderzoekers, en patiënten- en burgerorganisaties te stimuleren. Op die manier hopen wij dat de belangen van de patiënt worden meegenomen in het opzetten en uitvoeren van medisch onderzoek.
Samenwerking stimuleren
Het stimuleren van samenwerking tussen patiëntvertegenwoordigers en medische organisaties is een thema dat wij proberen terug te laten komen in onze activiteiten. Dit doen wij bijvoorbeeld door experts te contacteren over de mogelijkheden om samen met patiëntvertegenwoordigers te kijken naar de opzet van onderzoek. Daarnaast hoopt deze Collaboration de discussie te faciliteren over doelen en ethiek, door kennis, expertise en normen en waarden samen te brengen.
Onderzoek stimuleren
Door verder onderzoek te stimuleren, hoopt de Collaboration een blijvende verandering teweeg te brengen in het veld van micronutriënten. Wij verwachten dat door onderzoekers in contact te brengen met patiëntvertegenwoordigers en financieringsopties, er meer onderzoek zal worden gedaan dat zowel de patiënt als de wetenschap dient. Op basis van dit onderzoek en citizen science, kunnen betere keuzes worden gemaakt op het gebied van regelgeving. Door tegelijkertijd het maatschappelijk debat aan te zwengelen over dit onderwerp, hopen wij dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp.